Saðlýk Bakanlýðýndan:
SAÐLIK BAKANLIÐI PERSONELÝ GÖREVDE YÜKSELME
VE UNVAN DEÐÝÞÝKLÝÐÝ YÖNETMELÝÐÝ
BÝRÝNCÝ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar Amaç
MADDE 1 –(1) Bu Yönetmeliðin amacý, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlamasý esas alýnarak Saðlýk Bakanlýðýnda görev yapan personelin görevde yükselme ve unvan deðiþikliðine iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Saðlýk Bakanlýðý merkez, taþra ve döner sermaye teþkilatýnda 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 4 üncü maddesinin (A) fýkrasýna tabi olarak görev yapan personelden görevde yükselme veya unvan deðiþikliði suretiyle atanacaklarý kapsar.
(2) Bu Yönetmelik kapsamýnda bulunan ve doktora öðrenimini bitiren personelden, atanýlacak görev için aranan ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendine göre hesaplanan toplam hizmet süresine sahip olmalarý ve mevzuatla aranan öðrenim þartýný taþýmalarý kaydýyla uzman veya ayný düzeydeki görevler ile daha alt görevlere yapýlacak atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu, 13/12/1983 tarihli ve 181 sayýlý Saðlýk Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesi ve 15/3/1999 tarihli ve 99/12647 sayýlý Bakanlar Kurulu Kararý ile yürürlüðe konulan Kamu Kurum ve Kuruluþlarýnda Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliði Esaslarýna Dair Genel Yönetmelik hükümlerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.
Tanýmlar
MADDE 4 –(1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Alt görev: 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayýlý Bakanlýklarýn Kuruluþ ve Görev Esaslarý Hakkýnda Kanunda belirtilen hiyerarþik kademeler çerçevesinde daha alt hiyerarþi içindeki görevleri,
b) Ayný düzey görev: Hiyerarþi, görev, yetki ve sorumluluk açýsýndan ayný grupta ya da grup içinde alt gruplar olmasý halinde ayný alt grupta gösterilen görevleri,
c) Bakanlýk: Saðlýk Bakanlýðýný,
ç) Birim: 181 sayýlý Saðlýk Bakanlýðýnýn Teþkilat ve Görevleri Hakkýnda Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen merkez, taþra ve döner sermaye teþkilatý hizmet birimlerini,
d) Genel Müdür: Bakanlýk Personel Genel Müdürünü,
e) Genel Müdürlük: Bakanlýk Personel Genel Müdürlüðünü,
f) Genel Yönetmelik: Kamu Kurum ve Kuruluþlarýnda Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliði Esaslarýna Dair Genel Yönetmeliði,
g) Görevde yükselme eðitimi: Görevde yükselmeye iliþkin olarak görevlerin özelliklerine göre verilecek hizmet içi eðitimi,
ð) Görevde yükselme sýnavý: Görevde yükselme eðitimini tamamlayanlar için Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðý, Milli Eðitim Bakanlýðý, Türkiye ve Orta Doðu Amme Ýdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüðü veya §yükseköðretim kurumlarýndan birine Bakanlýkça yaptýrýlacak yazýlý sýnavý,
h) Hizmet gruplarý: Benzer veya ayný düzeydeki unvanlardan oluþan gruplarý,
ý) Hizmet süresi: Müracaat bitim tarihi itibarýyla, 217 sayýlý Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamýndaki kamu kurum ve kuruluþlarýnda geçen fiili hizmet sürelerini (Ýþçi statüsü ile geçici personel statüsünde geçirilen hizmetler hariç),
i) Ýþ günü: Ulusal bayram ile genel ve hafta sonu tatil günleri hariç diðer günleri,
j) Sýnav kurulu: Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliði Sýnav Kurulunu,
k) Unvan deðiþikliði sýnavý: En az ortaöðretim düzeyinde mesleki veya teknik eðitim sonucu ihraz edilen unvanlara iliþkin görevlere atanacaklarýn tabi tutulacaðý yazýlý sýnavý,
l) Yönetmelik: Saðlýk Bakanlýðý Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliði Yönetmeliðini,
ifade eder.
ÝKÝNCÝ BÖLÜM
Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliðine Ýliþkin Esaslar Hizmet gruplarý
MADDE 5 – (1) Hizmet gruplarý aþaðýda belirtilmiþtir.
a) Yönetim Hizmetleri Grubu;
1) Ýl Saðlýk Müdürü,
2) Ýl Saðlýk Müdür Yardýmcýsý,
3) Saðlýk Grup Baþkaný,
4) Baþtabip,
5) Baþtabip Yardýmcýsý,
6) Depo ve Tamirhane Müdürü, Þube Müdürü, Hastane Müdürü,
7) Hastane Müdür Yardýmcýsý,
8) Baþhemþire,
9) Þef,
b) Araþtýrma, Planlama Hizmetleri Grubu;
1) Uzman, Araþtýrmacý, Eðitim Uzmaný, Sivil Savunma Uzmaný,
c) Bilgi Ýþlem Hizmetleri Grubu;
1) Çözümleyici,
ç) Ýdari Hizmetler Grubu;
1) Ayniyat Saymaný, Muhasebeci, Sayman,
2) Bilgisayar Ýþletmeni, Veri Hazýrlama ve Kontrol Ýþletmeni, Daktilograf, Veznedar, Santral Memuru, Ambar Memuru, Memur,
3) Þoför,
d) Yardýmcý Hizmetler Grubu;
1) Gassal, Terzi, Teknisyen Yardýmcýsý, Aþçý, Berber, Bahçývan, Kaloriferci, Hizmetli, Bekçi, Daðýtýcý.
Unvan deðiþikliðine tabi kadrolar
MADDE 6 – (1) Unvan deðiþikliðine tabi kadrolar þunlardýr:
a) Uzman Tabip, Tabip, Diþ Tabibi, Eczacý, Avukat, Mühendis, Mimar, Veteriner Hekim, Matematikçi, Ýstatistikçi, Kimyager, Fizikçi, Saðlýk Fizikçisi, Çocuk Geliþimcisi, Biyolog, Psikolog, Sosyolog, Sosyal Çalýþmacý, Diyetisyen, Fizyoterapist, Fizikoterapist, Tercüman, Mütercim, Kütüphaneci, Tekniker, Teknik Ressam, Ressam, Grafiker, Programcý, Týbbi Teknolog, Saðlýk Teknikeri, Hemþire, Ebe, Saðlýk Memuru, Saðlýk Teknisyeni, Laborant, Diþ Protez Teknisyeni, Saðlýk Savaþ Memuru, Odyolog, Teknisyen, Hemþire Yardýmcýsý, Ýmam, Ýmam Hatip, Kaptan, Gemi Adamý, Kameraman.
Görevde yükselme sýnavýna tabi olmadan yapýlacak atamalarda aranacak þartlar
MADDE 7 – (1) Görevde yükselme sýnavýna tabi olmadan yapýlacak atamalarda aþaðýdaki þartlar aranýr.
a) Ýl Saðlýk Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) En az beþ yýl hizmeti olan uzman tabip veya tabip olmak,
b) Ýdari ve mali iþlerden sorumlu Ýl Müdür Yardýmcýsý kadrosuna atanabilmek için;
1) Bakanlýkta en az iki yýl hizmeti bulunan ve beþ yýl mesleki deneyime sahip olan lisans düzeyinde öðrenim veren hukuk, iktisat, iþletme, kamu yönetimi, siyaset ve kamu yönetimi, maliye, çalýþma ekonomisi ve endüstriyel iliþkiler yönetim biliþim sistemleri, saðlýk idaresi, saðlýk kurumlarý iþletmeciliði, saðlýk kurumlarý yöneticiliði, ekonometri bölümlerinden mezun olmak,
c) Diðer Ýl Saðlýk Müdür Yardýmcýsý kadrosuna atanabilmek için;
1) En az bir yýl hizmeti olan Uzman Tabip veya Tabip olmak,
ç) Saðlýk Grup Baþkanlýðýna atanabilmek için;
1) Tercihen Halk Saðlýðý Uzmaný veya en az beþ yýl hizmeti olan Tabip olmak,
d) Eðitim ve araþtýrma hastanelerinin Baþtabip kadrosuna atanabilmek için;
1) Klinik ve Laboratuvar Þefi veya Þef Yardýmcýsý Tabipler ile týp alanýnda Doçent veya Profesör olmak,
e) Özel dal hastanelerinin Baþtabip kadrosuna atanabilmek için;
1) Ýlgili dal uzmaný olmak,
f) Diðer hastanelerin Baþtabip kadrosuna atanabilmek için;
1) Uzman Tabip veya týp alanýnda doktora yapmýþ Tabip ya da iktisat, iþletme, kamu yönetimi, hukuk, maliye, saðlýk yönetimi, muhasebe alanlarýnda lisans, yüksek lisans veya doktora eðitimi almýþ Tabip olmak,
g) Baþtabip Yardýmcýsý kadrosuna atanabilmek için;
1) Uzman Tabip, Tabip, Eczacý veya Diþ Tabibi olmak,
ð) Baþhemþire kadrosuna atanabilmek için;
1) Hemþirelikte en az lisans eðitimine sahip olmak,
gerekir.
(2) Baþhemþire kadrosuna atanabilmek için kurum/kuruluþta, hemþirelikte lisans eðitimine sahip hemþire bulunmamasý halinde diðer hemþirelerden de görevlendirme yapýlabilir.
Görevde yükselme sýnavýna tabi olarak atanacaklarda aranacak genel þartlar
MADDE 8 – (1) Görevde yükselme sýnavýna tabi olarak atanacaklarda aþaðýdaki genel þartlar aranýr:
a) 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununun 68 inci maddesinin (B) bendinde belirtilen hizmet þartlarýný taþýmak,
b) Bakanlýkta en az iki yýl çalýþmýþ olmak,
c) Yapýlacak görevde yükselme sýnavýnda baþarýlý olmak.
Görevde yükselme sýnavýna tabi olarak atanacaklarda aranacak özel þartlar
MADDE 9 –(1) Görevde yükselme suretiyle atanacaklarda aþaðýdaki özel þartlar aranýr.
a) Depo ve Tamirhane Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) En az dört yýllýk eðitim veren mühendislik fakültelerinin; makine, mekatronik, endüstri, elektrik, elektrik-elektronik bölümlerinden mezun olmak,
b) Merkez teþkilatýnda bulunan Þube Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) En az lisans veya dört yýllýk yüksek okul mezunu olmak,
c) Ýl Saðlýk Müdürlüklerinde bulunan Þube Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
ç) Ýl Saðlýk Müdürlüklerinde bulunan Disiplin Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü ile Hukuk ve Mevzuat Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) Tercihen hukuk fakültesi mezunu olmak,
d) Ýl Saðlýk Müdürlüklerinde bulunan Halk Saðlýðý (Toplum Saðlýðý) Eðitim Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü, Yataklý Tedavi Hizmetleri Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü, Kamu Yataklý Tedavi Kurumlarý Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü, Özel Yataklý Tedavi Kurumlarý Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü, Týp Meslekleri ve Özel Taný Tedavi Merkezleri Ýþleri Ýlgili Þube Müdürü, Týp Meslekleri Ýþleri Ýlgili Þube Müdürü, Ayakta Teþhis ve Tedavi ve Özel Taný Merkezleri Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü, Bulaþýcý Hastalýklarý Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü, Toplum Saðlýðý Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü, Saðlýk Ocaklarý Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü, Ana Çocuk Saðlýðý ve Aile Planlamasý Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü, Týbbi Cihaz ve Biyomedikal Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü ve Çevre Saðlýðý Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) Tercihen Uzman Tabip veya Tabip olmak,
e) Ýl saðlýk müdürlüklerinde bulunan Aðýz ve Diþ Saðlýðý Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) Tercihen Diþ Tabibi olmak,
f) Ýl saðlýk müdürlüklerinde bulunan Eczacýlýk Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü ile Eczaneler ve Ecza Depolarý Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) Tercihen Týbbi Farmakoloji Uzmaný veya Eczacý olmak,
g) Ýl saðlýk müdürlüklerinde bulunan Kozmetik Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü ile Ýlaç Üretim Yeri ve Týbbi Ürün Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) Tercihen Týbbi Farmakoloji Uzmaný, Eczacý, Kimya Mühendisi veya Kimyager olmak,
ð) Ýl saðlýk müdürlüklerinde bulunan Ruh Saðlýðý ve Sosyal Hastalýklarý Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü ile Programlar, Uygulamalar, Ruh Saðlýðý ve Sosyal Hastalýklarý Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) Tercihen Tabip, Sosyal Çalýþmacý veya Psikolog olmak,
h) Ýl saðlýk müdürlüklerinde bulunan Acil ve Afetlerde Saðlýk Hizmeti Ýþleri ile Ýlgili Þube Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) Tercihen acil týp uzmaný veya tabip olmak,
ý) Eðitim Merkezi Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
i) Hastane Müdürü kadrosuna atanabilmek için;
1) Saðlýk idaresi yüksek okulu, saðlýk kurumlarý yöneticiliði, saðlýk kurumlarý iþletmeciliði mezunu veya temel eðitimi idare ve iþletmecilik olan yüksek okul ve fakültelerden mezun olup hastane iþletmeciliði konusunda yüksek lisans veya doktora yapmýþ olanlar tercih edilmek kaydýyla fakülte veya dört yýllýk yüksek okul mezunu olmak,
j) Hastane Müdür Yardýmcýsý kadrolarýna atanabilmek için;
1) Saðlýk idaresi yüksek okulu, saðlýk kurumlarý yöneticiliði, saðlýk kurumlarý iþletmeciliði mezunu veya temel eðitimi idare ve iþletmecilik olan yüksek okul ve fakültelerden mezun olup hastane iþletmeciliði konusunda yüksek lisans veya doktora yapmýþ olanlar tercih edilmek kaydýyla fakülte veya dört yýllýk yüksek öðrenim mezunu olmak,
k) Þef kadrosuna atanabilmek için;
1) En az iki yýllýk yüksek öðrenim mezunu olmak,
l) Eðitim Uzmaný, Sivil Savunma Uzmaný, Uzman ve Araþtýrmacý kadrosuna atanabilmek için;
1) En az dört yýllýk yüksek öðrenim mezunu olmak,
m) Çözümleyici kadrosuna atanabilmek için;
1) En az dört yýllýk yüksek öðrenim mezunu olmak,
2) En az iki iþletim sisteminin uygulamasýný bildiðini belgelemek,
3) En az bir programlama dili bildiðini belgelemek,
n) Ayniyat Saymaný, Sayman ve Muhasebeci kadrosuna atanabilmek için;
1) En az iki yýllýk yüksek öðrenim mezunu olmak,
o) Bilgisayar Ýþletmeni, Veri Hazýrlama ve Kontrol Ýþletmeni, Veznedar, Ambar Memuru, Santral Memuru, Memur, Daktilograf kadrosuna atanabilmek için;
1) En az ortaöðretim mezunu olmak,
2) Bilgisayar Ýþletmeni ve Veri Hazýrlama ve Kontrol Ýþletmeni kadrosuna atanabilmek için Milli Eðitim Bakanlýðýnca onaylý en az 120 saat süreli bilgisayar kullaným belgesine sahip olmak, okullarýn bilgisayar bölümünden mezun olmak veya okullardan iki dönem bilgisayar eðitimi aldýðýný belgelemek,
ö) Þoför kadrosuna atanabilmek için;
1) En az ortaöðretim mezunu olmak,
2) En az (B) tip sürücü belgesine sahip olmak,
gerekir.
Unvan deðiþikliði sýnavýna tabi olmadan atama yapýlacak kadrolar
MADDE 10 –(1) Uzman Tabip, Tabip, Diþ Tabibi ve Eczacý kadrolarýna unvan deðiþikliði suretiyle yapýlacak atamalar, atanýlacak kadronun gerektirdiði þartlarý taþýmak kaydý ile sýnavsýz ve kura ile yapýlýr.
(2) Bu Yönetmelik kapsamýndaki personelden doktora öðrenimini bitirmiþ olanlar, unvan deðiþikliði sýnavýna katýlmaksýzýn öðrenimle ihraz edilen görevlere atanabilirler.
Unvan deðiþikliði sýnavýna tabi olarak atanacaklarda aranacak þartlar
MADDE 11 – (1) Unvan deðiþikliði sýnavýna tabi olarak yapýlacak atamalarda aþaðýdaki þartlar aranýr.
a) Avukat kadrosuna atanmak için;
1) Hukuk fakültesi mezunu olmak,
2) Avukatlýk ruhsatýna sahip olmak,
b) Mühendis, Mimar, Matematikçi, Ýstatistikçi, Kimyager, Fizikçi, Veteriner Hekim, Biyolog, Psikolog, Sosyal Çalýþmacý, Diyetisyen, Fizyoterapist, Fizikoterapist, Odyolog, Saðlýk Fizikçisi, Çocuk Geliþimcisi, Sosyolog, Týbbi Teknolog, Kütüphaneci, Saðlýk Teknikeri, Tekniker, Hemþire, Ebe, Saðlýk Memuru, Saðlýk Teknisyeni, Laborant, Diþ Protez Teknisyeni, Hemþire Yardýmcýsý, Saðlýk Savaþ Memuru, Teknisyen, Teknik Ressam, Ressam, Grafiker, Kameraman, Kaptan, Gemi Adamý, Ýmam, Ýmam Hatip ve benzeri mesleki ve teknik öðrenim görmüþ olmayý gerektiren kadrolara atanabilmek için;
1) Öðrenim durumu itibarýyla atanacaðý kadro unvanýný ihraz etmiþ olmak,
c) Programcý kadrosuna atanabilmek için;
1) En az iki yýllýk yüksekokullarýn bilgisayar programcýlýðý bölümünden mezun olmak veya dört yýl süreli yükseköðretim mezunu olup Milli Eðitim Bakanlýðýndan onaylý bilgisayar programcýlýðý sertifikasýna sahip olmak,
2) En az iki iþletim sisteminin uygulamasýný bildiðini belgelemek,
3) En az bir programlama bildiðini belgelemek,
ç) Tercüman ve mütercim kadrosuna atanabilmek için;
1) Öðrenim durumu itibarýyla atanacaðý kadro unvanýný ihraz etmiþ olmak,
2) Kamu Personeli Dil Bilgisi Seviye Tespit Sýnavý (KPDS)’den 80 veya uluslararasý geçerliliði bulunan bir sýnavdan eþdeðer puan almýþ olmak,
gerekir.
Atama esaslarý
MADDE 12 – (1) Görevde yükselme veya unvan deðiþikliði sýnavý sonucunda baþarýlý olanlar arasýndan, sýnav sonuçlarýnýn ilanýndan itibaren üç ay içinde baþarý sýralamasýna göre duyurulan boþ kadro sayýsý kadar atama yapýlýr. Puanlarýn eþit olmasý hâlinde, Genel Yönetmeliðin ekinde yer alan Personel Deðerlendirme Formunda belirtildiði þekilde puanlama yapýlmak suretiyle, toplam puaný en yüksek olandan baþlamak üzere atama yapýlýr. Ancak, yapýlan puanlama sonunda eþitlik olmasý durumunda, sýrasýyla;
a) 16 ncý maddenin birinci fýkrasýnýn (g) bendine iliþkin puaný yüksek olanlara,
b) Hizmet süresi fazla olanlara,
c) Daha üst öðrenimi bitirmiþ olanlara,
ç) Üst öðrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,
öncelik verilir. Aylýksýz izinde olanlar dâhil, atanmaya hak kazandýklarý kadroya iliþkin görevlerine mevzuatla öngörülen süre içinde baþlamayanlarýn söz konusu atanma haklarý sona erer.
(2) Sýnavda baþarýlý olanlardan, atanma þartlarýný taþýmadýklarý sonradan anlaþýlanlar ile atama yapýlýncaya kadarki dönemde atanma þartlarýný kaybedenlerin sýnavlarý geçersiz sayýlarak atamalarý yapýlmaz; atamalarý yapýlmýþ olsa dahi iptal edilir.
(3) Duyurulan kadrolardan;
a) Atanma þartlarýný taþýmadýklarý için sýnavlarýn geçersiz sayýlmasý veya bu sebeple atamalarýn iptal edilmesi, atanýlan göreve geçerli bir mazeret olmaksýzýn süresi içinde baþlanýlmamasý ya da atanma hakkýndan vazgeçilmesi,
b) Emeklilik, ölüm, memurluktan çekilme veya çýkarýlma, baþka unvanlý kadrolara ya da baþka bir kuruma naklen atanma sebepleriyle boþ kalan veya boþalanlara, görevde yükselme veya unvan deðiþikliði sýnavý tarihinden itibaren iki yýllýk süreyi aþmamak üzere ayný unvanlý kadrolar için yapýlacak müteakip sýnava kadar, sýnavý kazandýklarý hâlde kadro yetersizliði nedeniyle atamasý yapýlamayan personelin baþarý sýrasýna göre atamalarý yapýlabilir.
(4) Atamalarý yapýlanlardan süresi içerisinde göreve baþlamayanlar ile atanma isteminden vazgeçenlerin atamalarý iptal edilir ve atanmaya hak kazandýðý sýnav sonucuna göre ayný kadrolara tekrar atamalarý yapýlmaz.
(5) Atama onaylarýnýn, idareye intikal ettiði tarihten itibaren en geç 15 iþ günü içinde atamasý yapýlan personele teblið edilmesi zorunludur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görevde Yükselme Eðitiminin Esaslarý Görevde yükselme eðitiminin duyurusu ve baþvuru
MADDE 13 –(1) Görevde yükselme suretiyle atama yapýlacak kadrolarýn sýnýfý, unvaný, derecesi, atama yapýlacak yerler ve adedi sýnav tarihinden en az 45 gün önce personele duyurulur. Görevde yükselme eðitiminin yeri, tarihi ve diðer hususlar eðitime katýlacaklara en az 15 gün önce Bakanlýkça duyurulur.
(2) Yukarýda belirtilen hususlara iliþkin bilgiler, duyurunun yapýlmasýndan önce ilgili birimlerce Genel Müdürlüðe bildirilir.
(3) Eðitim duyurusu, eðitimin baþlama tarihinden en az 30 gün önce ilan edilecek þekilde merkez, taþra ve döner sermaye birimlerine ayný zamanda gönderilir.
(4) Eðitime katýlma baþvurularý, personelin görev yaptýðý il müdürlüðü tarafýndan eðitimi düzenleyen birime intikal ettirilir.
(5) Duyurudan önce aylýksýz ve yýllýk izinde bulunanlar, en geç eðitimin baþlangýç tarihine kadar izinlerini sona erdirmek kaydýyla, baþvuruda bulunabilirler.
(6) Merkez, taþra ve döner sermaye teþkilatý personeli, görevli bulunduklarý birimler ile diðer birimlerce düzenlenecek görevde yükselme eðitimine katýlabilmek için baþvuruda bulunabilirler.
Görevde yükselme eðitimine alýnacak personelin seçimi
MADDE 14 –(1) Görevde yükselme eðitimine alýnacaklarýn sayýsý duyurulan boþ kadro sayýsýnýn üç katýný geçemez. Üç katýndan az istekli bulunmasý halinde, baþvuru þartlarýný taþýyan baþvuru sahibi tüm personelin eðitime alýnmasý saðlanýr. Duyurulan kadro sayýsýnýn üç katýndan fazla personelin baþvurmasý halinde, Genel Yönetmeliðin ekinde yer alan Personel Deðerlendirme Formunda belirtildiði þekilde puanlama yapýlmak suretiyle, toplam puaný en fazla olandan baþlamak üzere, kadro sayýsýnýn üç katý kadar personel belirlenerek eðitime alýnýr. Ancak yapýlan puanlama sonunda eþitlik olmasý halinde, sýrasýyla;
a) Hizmet süresi fazla olanlara,
b) Daha üst öðrenimi bitirmiþ olanlara,
c) Üst öðrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,
öncelik verilir.
(2) Saðlýk idaresi yüksek okulu mezunu veya temel eðitimi idare ve iþletmecilik olan yüksekokul ve fakültelerden mezun olup hastane iþletmeciliði konusunda yüksek lisans veya doktora yapmýþ olanlarýn Hastane Müdürü ve Hastane Müdür Yardýmcýlýðý kadrolarýna baþvurmalarý halinde öðrenim durumu itibarýyla aldýklarý puanlara ayrýca iki puan ilave edilir.
(3) Bilgisayar ve istatistik fakülteleri mezunlarý ile en az bir programlama dilini ve iki iþletim sistemini iyi derecede bildiðini belgelendirenlerin Bilgi Ýþlem ve Ýstatistik Þube Müdürü kadrolarýna baþvurmalarý halinde öðrenim durumu itibarýyla aldýklarý puanlara ayrýca iki puan ilave edilir.
(4) Görevde yükselme eðitimini tamamlayanlar, görevde yükselme sýnavýna katýlmaya hak kazanýrlar.
(5) Herhangi bir sebeple eðitime katýlmayacaklarýn yerine sýrasýyla diðer adaylar eðitime alýnýr.
Görevde yükselme eðitimi
MADDE 15 – (1) Görevde yükselme sýnavýna girecek olanlara, sýnavdan önce atanmak istedikleri kadroya yönelik görevde yükselme eðitimi verilir.
(2) Görevde yükselme eðitim programý, bu Yönetmeliðin 16 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (a), (b), (c), (ç), (d), (e) ve (f) bentlerinde yer alan ders konularýnda en az 30, (g) bendinde yer alan ders konusunda en az 45 saat olmak üzere toplam en az 75 saat olacak þekilde düzenlenir.
(3) Eðitimler, Görevde Yükselme Sýnav Kurulunun koordinatörlüðünde Genel Müdürlük tarafýndan yapýlýr veya yaptýrýlýr. Görevde yükselme eðitiminin programý ile eðitime alýnacaklar ve eðitim görevlilerinin tespitine iliþkin onaylar Müsteþarlýktan alýnýr. Eðitim programýnýn tamamýna katýlmak zorunludur.
(4) Ancak, ilgili mevzuatý uyarýnca verilmesi zorunlu olan izinler süresince eðitime katýlma þartý aranmaz. Aylýksýz izinde bulunanlar, eðitim programý ile öngörülen toplam sürenin en az yarýsý kadar eðitime katýlmalarý kaydýyla, bu eðitim sonunda düzenlenecek görevde yükselme sýnavýna girebilirler.
(5) Yukarýdaki izinler dýþýnda, zorunlu olduðu belgelendirilen hâllerde, eðitim süresince izin kullanmamýþ olan personele on saate kadar izin verilebilir.
Görevde yükselme eðitiminin konularý
MADDE 16 – (1) Görevde yükselme eðitimi aþaðýdaki konularý kapsar.
a) T.C. Anayasasý;
1) Genel esaslar,
2) Temel hak ve ödevler,
3) Devletin temel organlarý,
b) Atatürk ilkeleri ve inkýlap tarihi, ulusal güvenlik,
c) Devlet teþkilatý ile ilgili mevzuat,
ç) 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanunu ve ilgili mevzuat,
d) Türkçe dil bilgisi ve yazýþmayla ilgili kurallar,
e) Halkla iliþkiler,
f) Etik davranýþ ilkeleri,
g) Bakanlýkça belirlenecek görev alanlarý ve atama yapýlacak görevin niteliði ile ilgili konular.
(2) Düzenlenecek eðitim programlarýnda birinci fýkranýn (g) bendinde belirtilen konulara iliþkin eðitimin aðýrlýðý yüzde altmýþýn altýnda olamaz.
(3) Görevde yükselme eðitiminin ortak konularýna iliþkin sýnav sorularýnýn hazýrlanmasýnda, Devlet Personel Baþkanlýðýnca bu konularla ilgili belirlenen ders notlarý esas alýnýr.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliði Sýnavý Esaslarý Genel esaslar
MADDE 17 – (1) Görevde yükselme ve unvan deðiþikliði sýnavlarýna katýlacak adaylarýn, duyuruda belirtilen sýnava katýlma þartlarýný ilanda belirtilen müracaat süresinin son günü itibarýyla taþýmalarý gerekir.
(2) Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi Baþkanlýðý, Milli Eðitim Bakanlýðý, Türkiye ve Orta Doðu Amme Ýdaresi Enstitüsü Genel Müdürlüðü veya yükseköðretim kurumlarýndan birine yaptýrýlacak yazýlý sýnavýn iþ ve iþlemlerinin koordinasyonu Genel Müdürlükçe yürütülür.
(3) Görevde yükselme ve unvan deðiþikliði sýnavýnda baþarýlý sayýlabilmek için sýnavdan 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak þarttýr.
(4) Sýnav sonuçlarý; sýnav tarihinden itibaren iki yýl süreyi aþmamak üzere, ayný görev için yapýlacak müteakip sýnava kadar geçerlidir.
Unvan deðiþikliði sýnavý esaslarý
MADDE 18 – (1) 6 ncý maddede belirtilen kadrolara personelin atanmasý, bu kýsýmda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde eðitime tabi tutulmaksýzýn yapýlacak unvan deðiþikliði sýnavý sonucundaki baþarý puanýna göre gerçekleþtirilir.
(2) Unvan deðiþikliði sýnavlarý, görev alanlarý ve atama yapýlacak görevin niteliðine iliþkin konularda yazýlý olarak yaptýrýlýr.
(3) Bu sýnavlara katýlacaklarda, Bakanlýkta veya öðrenim durumlarý ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmýþ olma þartý aranmaz. Unvan deðiþikliði sýnavý kapsamýndaki görevlere sadece kurumun kendi personeli baþvurabilir.
Görevde yükselme ve unvan deðiþikliði sýnav kurulu ve görevleri
MADDE 19 – (1) Sýnav Kurulu, atamaya yetkili amir veya görevlendireceði kiþinin baþkanlýðýnda, personel birimi ve eðitim biriminden en az birer üye olmak üzere yetkili amirce belirlenecek üyeler dahil toplam beþ asil ve beþ yedek üyeden oluþur. Sýnav Kurulunu teþkil eden üyeler, görevde yükselme sýnavýna alýnacak personelden, öðrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibarýyla daha düþük seviyede olamaz.
(2) Sýnav kurulunun baþkan ve üyelerinin görevde yükselme sýnavýna eþlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayýn hýsýmlarýnýn katýldýðýnýn tespit edilmesi halinde bu üye veya üyeler sýnav kurulu üyeliðinden çýkartýlýr ve bunlarýn yerine yeni üye veya üyeler görevlendirilir.
(3) Bakanlýk teþkilatý dýþýndan sýnav kuruluna baþkan ve üye görevlendirilemez.
(4) Sýnav kurulu, üye tam sayýsý ile toplanýr ve oy çokluðu ile karar alýr. Asil üyenin bulunmadýðý toplantýya yedek üyeler katýlýr. Oylamada çekimser oy kullanýlamaz. Oylarýn eþitliði halinde baþkanýn bulunduðu taraf çoðunluðu saðlamýþ sayýlýr. Oylama sonucunda alýnan karar kesin olup, karara katýlmayanlar karþý oylarýný gerekçeleri ile birlikte belirtmek zorundadýr.
(5) Sýnav kurulu, görevde yükselme veya unvan deðiþikliði sýnavlarýna katýlacaklar için 16 ncý maddeyle öngörülen, Bakanlýkça belirlenecek görev alanlarý ve atama yapýlacak görevin niteliði ile ilgili konularý ihtiva eden notlarýn hazýrlanmasý veya hazýrlattýrýlmasý ve ilgili personele verilmesinin saðlanmasý, sýnav sonuçlarýnýn ilaný, yapýlacak itirazlarýn sonuçlandýrýlmasý ve sýnavlara iliþkin diðer iþleri yürütür. Gerekli hazýrlýklarýn yapýlabilmesi için eðitim tarihinden en az iki ay önce sýnav kurulu bilgilendirilir. Sýnav kurulu, bu fýkrada öngörülen sýnav konularýna iliþkin notlarýn, görevde yükselme suretiyle atanacaklar için eðitimin baþlayacaðý tarihe kadar, unvan deðiþikliðine tâbi görevlere atanacaklar için ise sýnav tarihinden en az bir ay önce, ilgili personele verilmesini saðlar. 16 ncý maddedeki ortak ders konularýna iliþkin ders notlarý, ilgili personel tarafýndan temin edilir.
(6) Kurulun sekretarya hizmetleri Genel Müdürlük tarafýndan yürütülür.
Görevde yükselme ve unvan deðiþikliði sýnav duyurusu ve baþvuru
MADDE 20 –(1) Görevde yükselme ve unvan deðiþikliði sýnavlarýna katýlma þartlarý, sýnavlarýn hangi usulde yapýlacaðý, sýnav açýlan görevin kadro unvaný, atama yapýlacak boþ kadro sayýsý, sýnav konularý, sýnav tarihi ve son baþvuru tarihi, ilgili birimlerden alýnan bilgiler üzerine Genel Müdürlükçe Bakandan alýnacak onayý müteakip ilan edilir.
(2) Yönetmelik kapsamýnda bulunan personel, farklý birimlere baðlý görevler için açýlan sýnavlara ayný birimdekiler gibi katýlabilir ve sýnavýn açýldýðý birimde çalýþma þartý aranmaz.
(3) Sýnav baþvuru süresi en az beþ iþ günü olarak belirlenir. Son baþvuru tarihi ile sýnav tarihi arasýndaki süre 15 günden az olamaz. Sýnav baþvuru tarihinin son günü ile sýnav tarihi arasýndaki sürede yýllýk izin kullanýlamaz.
(4) Daha önce görevde yükselme eðitimine katýlan ancak görevde yükselme sýnavýnda baþarýsýz olan personel ile bu sýnava katýlmayan veya baþarýlý olup da görevde yükselme sýnavý tarihinden itibaren iki yýllýk süreyi aþmamak üzere ayný görev için yapýlacak müteakip sýnava kadar atanmamýþ olan personel, ayný görev unvanlarý için düzenlenecek görevde yükselme eðitimi ve sýnavýna iliþkin bütün usul ve esaslara tabidir.
Görevde yükselme ve unvan deðiþikliði sýnav sonuçlarýnýn duyurulmasý
MADDE 21 – (1) Görevde yükselme ve unvan deðiþikliði sýnavý sonuçlarý, sýnavý yapan kurum tarafýndan Sýnav Kuruluna bildirilmesinden itibaren beþ iþ günü içinde Genel Müdürlükçe ilan edilmek suretiyle duyurulur. Ayrýca, baþarýlý olanlara teblið edilmek üzere görev yaptýklarý birimlerine yazýlý olarak bildirilir.
Sýnav sonuçlarýna itiraz
MADDE 22 – (1) Görevde yükselme ve unvan deðiþikliði sýnavýna katýlanlar, sýnav sonuçlarýna gerekçelerini belirtmek suretiyle yazýlý olarak itiraz edebilirler. Ýlgililer, kendilerine yazýlý olarak bildirilmesinden itibaren beþ iþ günü içerisinde sýnav sonuçlarýna itiraz edebilir. Sýnav Kurulu, itirazýn intikalinden itibaren en geç 15 iþ günü içerisinde itirazla ilgili iþlemleri sonuçlandýrarak, sonucunu ilgiliye yazýlý olarak bildirir.
(2) Yapýlan sýnavlarda hatalý sorulara tekabül eden puanlar eþit þekilde diðer sorulara daðýtýlýr. Ancak, sorularýn yüzde beþinden fazlasýnýn hatalý olduðunun birinci fýkrada belirtilen süre içinde yapýlan itirazlar üzerine veya herhangi bir þekilde tespit edilmesi hâlinde, sýnav iptal edilir ve en kýsa sürede yeni sýnav yapýlýr.
Sýnav belgelerinin saklanmasý
MADDE 23 –(1) Görevde yükselme ve unvan deðiþikliði sýnavlarýnda baþarý gösterenlerin sýnavla ilgili belgeleri ilgililerin özlük dosyalarýnda, baþarýsýz olanlara iliþkin sýnav belgeleri ise sýnavý yapan birimlerce dava açma süresinden az olmamak kaydýyla ayný unvan için yapýlacak bir sonraki sýnava kadar saklanýr.
BEÞÝNCÝ BÖLÜM
Çeþitli ve Son Hükümler Görev gruplarý arasýnda geçiþler
MADDE 24 – (1) Bu Yönetmelikteki görev gruplarý arasýndaki geçiþler aþaðýdaki esaslar çerçevesinde yapýlýr.
a) Ayný hizmet grubunun alt hizmet grubu içinde kalan görevler arasýnda veya diðer alt görevlere sýnav yapýlmaksýzýn ilgili personelin isteði ve atanýlacak kadronun gerektirdiði özellikleri taþýmak þartýyla atanmak mümkündür.
b) Gruplar arasý görevde yükselme niteliðindeki geçiþler ve alt gruptan üst gruplara geçiþler görevde yükselme eðitimi ve sýnavýna tabidir. Ancak, Bakanlýkta veya diðer kamu kurum ve kuruluþlarýnda daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle ayný düzey veya alt görevlere, görevde yükselme eðitimi ve sýnavýna tabi tutulmadan atama yapýlabilir.
c) 11 inci maddede sayýlan unvanlar hariç olmak üzere, unvan deðiþikliðine tabi kadrolara yapýlacak atamalar ile bu kadrolar arasýndaki geçiþler, ilgili kadro için düzenlenen unvan deðiþikliði sýnavý sonucuna göre yapýlýr.
Yönetmelikte belirtilmeyen hususlar
MADDE 25 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Genel Yönetmelik hükümleri uygulanýr.
Özelleþtirilen kuruluþlardan atama
MADDE 26 – (1) 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayýlý Özelleþtirme Uygulamalarý Hakkýnda Kanun gereðince Bakanlýða nakledilecek personelin nakledildiði görev için bu Yönetmelikte belirtilen þartlar aranmaz.
Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik
MADDE 27 – (1) 9/9/2006 tarihli ve 26284 sayýlý Resmî Gazete’de yayýmlanan Saðlýk Bakanlýðý Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Deðiþikliði Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.
Kazanýlmýþ haklar
MADDE 28 – (1) Bu Yönetmeliðin yürürlüðe girdiði tarihte kapsama dahil görevlerde bulunanlar, bu Yönetmelikte aranan þartlarý taþýyýp taþýmadýklarýna bakýlmaksýzýn görevlerine devam ederler.
Öðrenim durumu
GEÇÝCÝ MADDE 1 – (1) 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve ayný tarih itibarýyla iki veya üç yýllýk yükseköðrenim mezunu olanlar, diðer koþullara sahip olduklarý takdirde, 9 uncu maddenin uygulanmasý bakýmýndan dört yýllýk yükseköðrenim; lise ve dengi okul mezunu olanlar ise iki yýllýk yükseköðrenim mezunu kabul edilir.
(2) 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ortaokul mezunlarý diðer þartlarý taþýmalarý kaydýyla Bilgisayar Ýþletmeni, Veri Hazýrlama ve Kontrol Ýþletmeni, Veznedar, Ambar Memuru, Santral Memuru, Memur, Daktilograf ve Þoför kadrolarýna atanabilirler.
Yürürlük
MADDE 29 –(1) Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.
Yürütme
MADDE 30 –(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Saðlýk Bakaný yürütür.
|